Kassavirtalaskelma kertoo enemmän kuin tuloslaskelma

 Aihe: Kriisiyritykset

Tuloslaskelma perustuu suoriteperusteisiin tuottoihin ja kuluihin. Kun esimerkiksi jokin tuote on valmistettu, toimitettu ja laskutettu asiakkaalta, niin silloin kaikki siitä aiheutuneet tuotot ja kulut kirjataan tuloslaskelmalle, vaikka asiakas ei olekaan vielä maksanut laskuaan.

Jos maksuajat ovat pitkiä tai asiakkaalla on maksuvaikeuksia, niin silloin rahat voivat tulla vasta hyvin pitkän ajan kuluttua. Isoja rakennusprojekteja tekevillä yrityksillä maksuviiveet voivat olla jopa useita vuosia. Tuloslaskelman mukaan tulosta syntyy kuitenkin tasaisesti, koska projektia tuloutetaan tuloslaskelmalle valmiusasteen mukaisesti.

Kaikki saamatta tai maksamatta olevat maksut näkyvät kuitenkin taseessa jonkinlaisena saamisena tai velkana. Tekoälyllä ja joskus varsin yksinkertaisellakin laskennalla saadaan kohtuullisen tarkka kassavirtalaskelma aikaiseksi, josta nähdään todellinen rahojen kertyminen kassaan.

Tuleeko rahat kassaan?

Yksinkertainen ja tehokas tapa ennakoida kassakriisiä on verrata tuloslaskelman kumulatiivista käyttökatetta kassavirtalaskelman kumulatiiviseen toimintajäämään. Ne mittaavat samoja euroja, käyttökate suoriteperusteisesti ja toimintajäämä kassaperusteisesti.

Voit katsoa lisää esimerkkejä kriisiyhtiöiden kassavirroista  P-Analyzerin tuotesivulla.

Recent Posts

Kirjoita hakusi ja paina Enter.